Na czym polega dieta wątrobowa i komu jest zalecana

Na czym polega dieta wątrobowa i komu jest zalecana?

Wątroba to ważny narząd w organizmie, który pełni w nim wiele zadań. Jednym z nich jest detoksykacja. Wątroba bierze też udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Reguluje poziom glukozy we krwi, dba o równowagę hormonalną, a także kontroluje produkcję cholesterolu. Kiedy narząd ten szwankuje, od razu pogarsza się samopoczucie. Dbać o niego można poprzez właściwą dietę. 

dieta wątrobowa

Co to dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa to charakterystyczny sposób żywienia mający na celu wspieranie zdrowia wątroby. Musi ona spełniać szereg zasad. Dostarczać niezbędne składniki odżywcze, uzupełniać zapotrzebowanie energetyczne organizmu, eliminować produkty szkodliwe, a także poprawiać funkcjonowanie wspomnianego narządu. 

Na przykład odpowiednia dieta przy chorej wątrobie to ta lekkostrawna. Polega ona na spożywaniu potraw o wysokiej strawności, niskiej zawartości błonnika pokarmowego i ograniczeniu tłuszczu oraz białka. Dietę tę muszą stosować osoby, które wyraźnie odczuwają problemy zdrowotne ze strony tego narządu, ale też ci, którzy chcą po prostu wspomóc jego pracę i zadbać o to, by narząd ten jak najdłużej działał tak, jak powinien. 

dieta wątrobowa co jeść

Co jeść na wątrobę?

Dziś dość często można się natknąć na zapytania w sieci typu – co to dieta watrobowa, co jesc a czego unikac. Jak w przypadku każdej innej diety jest bardzo ważne, aby przestrzegać listy zalecanych i zabronionych produktów. Jedzenie spożywane na tej diecie powinno umożliwiać swobodny przepływ energii zarówno emocjonalnej, jak i fizycznej. Takie jedzenie to produkty o słodkim smaku, ale nie chodzi tu o typowe słodycze. Bardziej o owoce oraz warzywa, a także produkty zbożowe. 

Dietetycy radzą, aby dla lepszego efektu i z troski o zdrowie, poznać najpierw swoje zapotrzebowanie kaloryczne. W wyliczeniu tych danych pomoże kalkulator kalorii. W razie trudności można skonsultować się z dietetykiem. 

Owoce i warzywa zawierają chlorofil, antocyjany, beta-karoten i betainę. Produkty te zawierają również witaminę C, a ta skutecznie niszczy wolne rodniki, które tak bardzo niszczą komórki wątroby. W diecie tej nie powinno brakować węglowodanów złożonych i nie wolno zapominać o błonniku. Trzeba go tylko spożywać w optymalnej ilości. Równie ważne jest białko. Kolejny ważny składnik to tłuszcze. 

Co jeść przy chorej wątrobie lub po prostu na diecie wątrobowej? Lista produktów jest bardzo długa, więc osoby, które podchodzą do tematu z niechęcią, nie powinny mieć powodu do zmartwień. Są to przede wszystkim:

  • warzywa: buraki, karczochy, czosnek, cebula, sałata, seler, cukinia, pietruszka, ogórki, pomidory, ziemniaki, brokuły, kapusta, rukola, rzodkiew, jarmuż, brukselka,
  • owoce: truskawki, winogrona, jabłka, banany, brzoskwinie, morele,
  • produkty zbożowe: kasza jaglana, komosa ryżowa, ryż, płatki owsiane,
  • mięso: kurczak, indyk, królik, wołowina, cielęcina, schab,
  • ryby: mintaj, morszczuk, dorsz, pstrąg, halibut, flądra, szczupak, okoń,
  • nabiał: mleko, maślanka, kefir, jogurt naturalny, sery twarogowe, jaja,
  • tłuszcze: olej kokosowy, lniany, oliwa z oliwek, masło klarowane,
  • przyprawy: tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, lubczyk, cukier, cynamon,
  • napoje: woda niegazowana, soki warzywne i owocowe, kawa zbożowa, herbata owocowa, napary ziołowe.

Warzywo, które niszczy wątrobę cebula zarumieniona na tłuszczu połączona z warzywami kapustnymi. Niewskazane są też groch, fasola i soja. Będąc na diecie wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie wątroby, nie należy jeść niedojrzałych owoców. Nie poleca się również świeżego chleba i grubej kaszy. Zdecydowanie odpadają: tłuste mięso, tłuste ryby, tłusty nabiał. Niezdrowe dla wątroby są tłuszcze trans, czyli margaryna, tłuszcze rafinowane, smalec. Szkodliwy są także: ocet, chrzan, majonez, alkohol, kawa, napoje energetyzujące. 

dieta na wątrobe zasady

Jak powinna wyglądać dieta na wątrobę?

W diecie tej nie chodzi wyłącznie o to, aby wyeliminować każde warzywo, które rujnuje wątrobę, ale też by jeść zgodnie z pewnymi zasadami. Wiadomo już, jakie owoce na wątrobę trzeba jeść, warzywa i inne produkty. Teraz pora na „garść” zasad dotyczących diety. W książkach poświęconych zdrowiu wątroby jest napisane, że wskazane jest spożywanie 5-6 posiłków o małej objętości. Ważne są też regularne posiłki. W ciągu dnia trzeba pić 2-2,5 litra wody. Dzień najlepiej rozpocząć od szklanki ciepłej wody z cytryną. Jedzenie trzeba obowiązkowo przeżuwać bardzo dokładnie i powoli. 

Cenną radą dietetyków jest gotowanie zamiast smażenia. Najlepiej jeść tylko ciepłe posiłki, a w posiłkach powinno się ograniczyć sól. Nie zaleca się spożywania alkoholu i palenia papierosów. Szkodliwe dla wątroby są również dania typu fast food. 

Stosowanie się do tych zasad może przyczynić się do dobrej kondycji wątroby. A jeśli już źle funkcjonuje, to dieta ta na pewno poprawi jej stan zdrowia. W utrzymaniu zdrowej diety, może pomóc catering dietetyczny. To gotowe posiłki dostosowane do potrzeb osób, które chcą dbać o swoją wątrobę. Taka dieta pudełkowa to też wygoda i pewność, że zjadane posiłki są zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. 

Dietetyk Kliniczny

Dietetyk Kliniczny

Dodaj komentarz